Dragende Goden

De drie foto’s die momenteel in Allemansvenster hangen, maken deel uit van een serie foto’s die op een bijzondere manier zijn tentoongesteld. In De Baarsjes in Amsterdam staan ondergrondse vuilniscontainers. Bij het openen van de klep van deze containers om je vuil weg te gooien, kreeg je de foto’s te zien en gooide je je afval er bovenop. Na 40 dagen werden ze los gepulkt en met vuil en al ingelijst als een reeks.

dragendegoden_installatie_mooijknip-4_975

De foto’s zijn geïnspireerd op de heilige Sint Christoforus (Christusdrager), de reus die met het kindje Jezus op zijn rug door een rivier waadt. In deze legende was dit kleine kind bijna te zwaar om te dragen; het was alsof Christoforus met Jezus de wereld op zijn schouders droeg.

Dit zeggen de makers over het project: “De vijfde statie van de lijdensweg gaat over medelijden. Simon van Cyrene droeg het kruis dat voor Jezus bedoeld was. Het dragen van andermans lijden; dat klinkt zwaar en bovendien achterhaald. Vaak gaat wat zwaar en lelijk is direct ondergronds en uit het zicht. Het moment van het dragen zelf, de werkelijkheid van zweet en bloed wordt glad gestreken in gestileerde beelden. Precies zo is ook het straatbeeld van zakken vuilnis ontdaan; die gaan tegenwoordig in containers onder de grond.

Toch is er iets te zeggen voor het tonen van dit mee-dragen. In de zwaarte van het dragen zit een medelijden verborgen dat tot de verbeelding spreekt.”

Tim Mooij-Knip

Suzanne Knip-Mooij

IMG_6170

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s