Bladzijde uit reactieboek

Nuit Blanche begon dit jaar voor ons niet pas om 21:00 maar al tijdens het avondgebed. Broeder Rik leidde deze bijzondere kapeldienst, waarbij we de tijd namen om de kunst en muziek van die avond te ervaren. We liepen zingend langzaam in de kapel rond in het ervaringskunstwerk. Br Rik benoemde, dat kunst ons kan prikkelen om opnieuw na te denken over ons geloof en hij zei, dat kunst ons ervoor kan behoeden in gewoonten te vervallen terwijl we de inhoud ervan zijn vergeten. Aan het einde van het avondgebed liet hij de samenkomst vloeiend overgaan in Nuit Blanche door een zegen te vragen voor de nacht.

Voor we officieel open gingen, en bewoners van OZ100 nog in de stilte na het gebed in de kapel zaten, kwamen de eerste festivalgangers al. Zij kwamen daardoor in een bijzondere sfeer binnen en gingen in stilte zitten.

Om 21:00 kwam Brenda met druiven bij de deur zitten en mensen welkom heten en het bier buiten houden. Om 22:30 kwam Heike. We hebben geprobeerd om een stuk stoep voor de kapeldeur met krijt aanwijzingen vrij te houden voor onze gasten. Het was niet eenvoudig om de mensen die in de rij staan voor Casa Rosso hiertoe te bewegen, maar een neven effect was wel, dat zij ook op onze kapel geattendeerd werden. Er was bijvoorbeeld een echtpaar dat even uit de rij bij ons naar binnenliep! Om 00:00 kwam Liselotte, zij telde rond half twee 100 bezoekers in een half uur. We schatten dat er ruim 1000 bezoekers bij ons in de kapel zijn geweest tijdens het Nuit Blanche festival. Om 3:00 ‘s ochtends begon Spyros dapper aan zijn shift, de laatste. Nachtbrakers, heel erg bedankt!

Veel mensen die in onze kapel komen, zijn onder de indruk van de plek en worden getroffen door de bijzondere sfeer. Het verbaast ze, dat er een plek is op de wallen die zo’n contrast vormt met de rest van onze buurt. Soms kennen bezoekers onze gemeenschap via via en zijn we getuige van de verhalen die ze vertellen tegen hun vrienden over onszelf. Een paar mensen waren echt heel benieuwd naar ons en hebben een Kajuit-nieuws meegenomen. Er waren bezoekers die instinctief begrijpen waar de kunstopstelling in de kapel over gaat. Er waren mensen die wel een uur lang blijven om te kijken en te luisteren. Anderen vragen om uitleg en wat hulp bij het kijken.

Deze installatie heet: “Are you falling or are you flying?”. Deze vraag is geformuleerd na gesprekken over geloofsbeleving tussen de betrokken kunstenaars. Nadenkend over het volgen van Jezus kwamen deze metaforen naar voren: vliegen of vallen. Vliegen is heerlijk en vrij, vallen is onzeker en zonder grip. Geerard en ik hebben hierin dieptes gezocht en hij heeft muziek gemaakt en ik een zijden cyanotypie met een vallende man.

Aan het einde van de nacht, kwam er een baldadig groepje jongeren binnen, die theatraal uit de bijbel begonnen voor te lezen. We hebben ze even hun gang laten gaan, terwijl zij naar stukken in de bijbel zochten die ze bijzonder raar en grappig vonden. Toen is Geerard op de lezeres van dat moment afgestapt en vroeg haar of ze niet iets uit Prediker zou willen lezen. Daar stemde ze mee in, en hij stelde het stuk van “er is een tijd voor… en een tijd voor… “ uit Prediker 3:1-8 voor. De groep werd er stil van, zo mooi was ‘t om diep in de nacht dat stuk te horen. Daarna was er ook geen animo meer voor grapjes en zijn ze vertrokken. Om 4.00 zijn we gaan opruimen en moe en tevreden naar bed gegaan.

Hier zijn twee bladzijdes met reacties uit het boek waar mensen hun antwoord konden opschrijven op de vraag: “Are you flying or falling?” tijdens Nuit Blanche.  reactieboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s