Zielen bloot leggen in The Red Light District

Zielikonen zijn beelden van geloof. Geerard Labeur, Rik Zutphen en Timo Fernhout zijn drie jonge kunstenaars met oog voor poëzie en geloof in de wereld om hen heen. December vorig jaar mochten ze in de Jeruzalemkapel in Gouda laten zien waar kerst voor hen over gaat. Ze zochten in hun archief naar foto’s en projecties die communiceerden over hun geloofsbeleving en een reactie lieten op de kitscherige plastic kerstversiering,  die nu algemeen geassocieerd wordt met kerstfeest. Ze wilden mensen meenemen in het creëren in plaats van consumeren en maakten ook nieuwe portretten van bezoekers. Dit groeide uit tot een beweging tegen deze plastic nep cultuur en het werd een ontdekkingstocht, die zo inspirerend en vruchtbaar bleek, dat Geerard en Rik en Timo er verder in het jaar mee door zijn gegaan op verschillende heilige plekken in Europa.

Zielikonen worden spelenderwijs gemaakt en resulteren in beelden die tintelen van betekenis. Metaforen vallen in verschillende lagen over elkaar. Grappend noemen de kunstenaars het een “snapshot van de ziel” nemen. Ze spelen met het spanningsveld tussen het waarneembare en het niet-waarneembare, waarmee zij te maken hebben. Bij het maken van portretten zijn ze niet op zoek naar glossy pracht en praal, maar naar rauwe menselijkheid die verrassend en mooi is. Het levert foto’s op, die spirituele associaties ademen en een ikonisch beeld opleveren. Er wordt in zwart-wit gewerkt, omdat ze kleur als afleidendervaren en licht als essentie van fotografie.

De groeiende reeks fotoportretten hangt nu in Allemansvenster. Op deze locatie, in de kapel van leefgemeenschap Oudezijds 100, op de Wallen, past dit project goed, want ook bezoekers van onze wijk botsen op kitscherige plastic. En de siliconen van de buurt botsen met de zielikonen in de kapel.  Er loopt massaal een internationaal, multicultureel publiek langs de kapel, op zoek naar seksamusement. ’s Avonds staan ze voor de ramen van de kapel in de rij om naar een voorstelling in Casa Rosso te gaan. Het publiek kan al wachtend, kijken naar de zielikonen en zo een glimp van een andere hemel zien.

Langzamerhand zullen er steeds meer portretten komen te hangen. De bedoeling is namelijk om foto’s te maken van de leden van onze gemeenschap: de zielen die op Oudezijds 100 wonen,  zodat de gemeenschap zichtbaarder wordt voor de buitenwereld. Op deze manier willen we ook het contrast met het Red Light District laten zien.

Het idee is om met de kunstenaars te kijken naar dat wat jou raakt en spelenderwijs je proberen te realiseren hoe je je geloof beleeft of beleefd hebt. Wiebke en Christian hebben al foto’s laten maken en vonden het erg leuk om met de kunstenaars samen op zoek te gaan naar nieuwe beelden. Geerard en Rik en Timo zullen regelmatig te vinden zijn in de kapel of in de kajuit, op zoek naar mensen die mee willen werken om nog meer beelden te creëren. Schroom niet, doe mee!

Een Reactie op “Zielen bloot leggen in The Red Light District

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s